Go Back
Vreme Pripreme 1 hour 30 minutes
Course: Dessert
Cuisine: American
Kalorije: 283

Sastojci
  

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mleka mlakog
  • 2 jaja
  • 1 kesica suvog kvasca 7 g
  • 60 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g putera istopljenog
  • Prstohvat soli
  • Rendana korica jednog limuna opciono
  • Ulje za prženje oko 500 ml
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Džem eurokrem ili fil po želji

Method
 

  1. U manjoj činiji pomešajte mlako mleko, kašiku šećera i kvasac. Ostavite 10 minuta da se aktivira (dok ne zapeni).
    U posudi pomešajte šećer, mleko i kvasac pa čekajte da se aktivira kvasac
  2. U velikoj činiji pomešajte brašno, preostali šećer, vanilin šećer, rendanu koricu limuna i prstohvat soli. Dodajte jaja, otopljeni puter i aktivirani kvasac. Zamesite glatko i mekano testo (ručnom varjačom ili mikserom) i ostavite sat vremena da naraste.
    Pomešajte sve sastojke i zamesite glatko, mekano testo.
  3. Kada testo naraste, premesite ga blago i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 1.5 cm. Čašom ili modlom vadite krofne.
    Premesite testo, razvucite ga, pa čašom vadite krofne.
  4. U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Pržite krofne u serijama, sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede.
    Premesite testo, razvucite ga, pa čašom vadite krofne.
  5. Po želji ih punite džemom ili kremom pomoću šprica. Pospite šećerom u prahu i poslužite tople ili ohlađene.

Video